top of page
Foto van schrijverCorina Elzenaar

Top 3 onkruid planten voor thee


Ik vind het heerlijk om van "wilde" bloemen en planten mijn eigen "thee" te maken. Tja, is het echt thee wanneer je bloemen en bladeren in heet water doet? Of moet het eerst gedroogd zijn? Wat maakt het ook uit. Met het woord thee begrijpt iedereen wel wat ik bedoel, toch?

Thee maken van verse munt of gember is ondertussen al helemaal ingeburgerd. Maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. Die vaak nog eens niets kosten ook. Veel planten die we hiervoor kunnen gebruiken staan bekend als onkruid. Weet je trouwens wat het woord betekend? Onkruid betekend: ongewenste plant(en) tussen gekweekte gewassen. Vaak worden ze echter niet alleen als ongewenst maar ook als overbodig en van geen waarde, gezien. En dat is super jammer. Want juist deze planten zitten vaak boordevol voedzame stoffen die ons lichaam op een natuurlijke manier kunnen ondersteunen. En wat is er nu makkelijker dan dit in de vorm van een thee tot ons te nemen. Het leek me daarom een goed idee om mijn persoonlijke top 3 aan onkruid planten met een medicinale werking met jullie te delen waarvan je gemakkelijk een thee kan maken.



Op 3 staat Bramenblad.

Dat de rijpe bramen heerlijke zijn, dat weet iedereen ondertussen wel. Maar dat ook de bloemen gegeten kunnen worden en dat de bladeren super gezond zijn als thee is bij veel minder mensen bekend. Er zijn meerdere merken die kant en klare thee aanbieden en ik heb het ook al bij meerdere thee melanges zien staan. Volgens experts is bramenblad goed voor het versterken van je weerstand, goed voor je lever en nieren, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, goed bij lichte diarree, bij overvloedig menstrueren, goed bij griep en verkoudheid, keelpijn, aften, te hoog cholesterol en het reduceert de bloedsuikerspiegel. Het blad kan je zowel vers als gedroogd gebruiken. Meestal zitten de meest werkzame stoffen met name in het voorjaar in het jonge blad. Bij de brandnetel zit echter de meeste kracht in de bladeren tijdens de zomer. Dus wanneer je gaat snoepen van de heerlijke rijpe bramen, pluk dan ook voorzichtig wat bladeren.


Op 2 staat Duizendblad

Duizenblad is een plant dat je veel in bermen tegenkomt. Maar ook wel gezaaid wordt in tuinen als snijbloem/droogbloem. Veel mensen weten echter niet dat het plantje ook op verschillende manieren in te zetten is om je gezondheid te ondersteunen. Een aantal thee merken bieden inmiddels wel Duizendblad thee aan. Maar je kan het net zo goed zelf maken. Je kan de bloemen zowel vers als gedroogd gebruiken. Drogen gaat vrij makkelijk. Duizendblad heeft een vrij krachtige smaak. Probeer maar eens 1 klein bloemetje. De plant kan op meerdere manieren worden gebruikt maar ik beperk me nu even enkel tot de voordelen van de thee. Zo is het een fijne thee bij menstruatie klachten en de bitterstoffen hebben een gunstig effect op het maag/darm stelsel en zorgen ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.

Uit eigen ervaring weet ik dat de thee vrij snel kan werken. Tijdens een wandeling kreeg mijn dochter hevige buikkrampen. Onderweg heb ik wat Duizendblad geplukt en meteen bij thuiskomst thee van gemaakt en al snel zakte de pijn af. Contra-indicatie: de thee mag niet tijdens de zwangerschap worden gedronken.



En de absolute nummer 1 is natuurlijk de Brandnetel.

Deze krachtpatser heeft zoveel voordelen en is op zoveel verschillende manieren te verwerken in ons voedsel dat ik verbaasd ben dat er nog steeds zoveel mensen zijn die dit niet weten en hem als overbodig en lastige plant zien. Ik ga dan ook zeker nog een keer een uitgebreide blog over deze super plant schrijven maar beperk me nu tot de voordelen van het drinken van Brandnetelthee.

Brandnetelthee beval veel antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen bij allergieën, huidproblemen en spijsverteringsproblemen. Daarnaast is brandnetel thee rijk een vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en vitamine C. Hij versterkt hiermee daarom ons immuunsysteem. Maar ook wanneer je last hebt van vermoeidheid kan het regelmatig drinken van brandnetel thee je meer energie geven. Daarnaast helpt de plant je lichaam te ontgiften. Ik heb dit voorjaar een reinigings kuur gedaan van een paar weken met brandnetel en dat is me heel goed bevallen. De meeste kracht zit in de jonge planten en je kan de bladeren voor de thee dan ook het beste in het voorjaar verzamelen.


Zowel het blad van de Bramen, Duizenblad en de Brandnetel kan je vers of gedroogd gebruiken voor je thee. Ik ben zelf nooit zo van het afwegen en doe het op gevoel. Je kan natuurlijk ook heel goed je eigen blends samenstellen. Overdrijf ook niet met de hoeveelheid. 2 Tot 3 koppen per dag zijn vaak voldoende en wissel een beetje af. Kruidenthee heeft altijd zeker 10 minuten nodig om te trekken. Houd hier dus rekening mee.


En voor wildplukken geld natuurlijk altijd:

  • probeer zo min mogelijk schade aan te richten

  • laat de wortels staan

  • pluk alleen voor eigen gebruik en geen grote hoeveelheden en alleen op plekken waar genoeg staat

  • pluk niet langs een drukke weg of een plek waar veel honden worden uitgelaten


De natuur geeft ons zoveel. Wees daarvoor dankbaar. Zelf zeg ik in gedachten altijd: Dankjewel, wanneer ik aan het plukken ben. Klinkt misschien raar, maar alles is energie en ook een plant is een levend wezen. Om iets terug te doen neem ik vaak zwerfaval mee als ik dat tegen kom.

Wil je liever toch niet wildplukken maar wel thee drinken van deze planten? Dan kan je ook kant en klare thee kopen, bijvoorbeeld bij een reformhuis of kijk eens op Losse thee kopen.

Thee van Bramenblad en Duizenblad is minder makkelijk verkrijgbaar maar Brandnetelthee is bij veel supermarkten ook gewoon verkrijgbaar. Of deze even krachtig is als wanneer je het zelf maakt, daar heb ik mijn vraagtekens bij. Maar goed. Doe vooral wat goed voelt voor je.


Wat is jouw favoriete thee en waarom?

Ik zou het tof vinden als je dit hieronder in een reactie wil laten weten en hoop dat je de blog leuk en informatief vond. Deel hem gerust met anderen.


ontspannen groet

Corina


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page